ΤΟ ΚΤΗΜΑ

“Τίτλοι εγένοντο έν Πάτραις σήμερον τήν δεκάτην πέμπτην Οκτωβρίου τού χίλια εννεακόσια είκοσι επτά  1927 ημέρα Σάββατο εν τώ γραφείω κειμένω υπό την εν τώ δεκάτω εβδόμω τετραγώνω της κάτω πόλεως Πατρών”

O Ιδιοκτήτης της αμπέλου

newslider04
Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Όταν ο Ιωάννης Ορφανός άφησε, βίαια ξεριζωμένος την γη του, την γη της Ιωνίας και καταστάλαξε τελικά στην Πάτρα, στην προσπάθειά του να ξαναπλώσει ρίζες εδώ, η προσοχή του εστιάστηκε γύρω από την περιοχή του Μιντιλογλίου την οποία θεωρούσε κατάλληλη και ευνοϊκή για καλλιέργεια.

Έτσι το 1927, γοητευμένος από την ποιότητα του εδάφους, αγόρασε  αυτό  το κτήμα μαζί με μία πέτρινη αγροτική κατοικία από τον τότε Μητροπολίτη Τριπόλεως Ευστάθιο. Και διάλεξε το αμπέλι σαν καλλιέργεια, γιατί του έφερνε πιο κοντά, του κρατούσε ζωντανές τις μνήμες του από την χαμένη πατρογονική γη, του λιγόστευε τον καημo. Έτσι, φυτεμένο βέργα στη βέργα το πρώτο εκείνο αμπέλι του έδωσε την ικανοποίηση να ζει και να εργάζεται μαζί με την οικογένειά του καλλιεργώντας το μαζί με τις ελιές του κτήματος.

newslider05
Η ΕΞΕΛΙΞΗ

Μετά το θάνατο του Ιωάννη Ορφανού το 1938, το κτήμα αναλαμβάνει και επεκτείνει ο γιος του Εμμανουήλ Ορφανός μεταμορφώνοντάς το σε ένα μικρό ανεξάρτητο αμπελώνα ο οποίος περιελάμβανε αρκετές ελληνικές ποικιλίες όπως ροδίτη αλεπού, κέρινο, σουλτανίνα, φράουλα, σταφίδα.

Παράλληλα δημιουργεί ένα μικρό οινοποιείο έχοντας το πλούσιο δυναμικό της πρώτης ύλης και χρησιμοποιώντας μηχανήματα και εξοπλισμό εκείνης της εποχής όπως π.χ. βαρέλια, χειροκίνητα πατητήρια, τρόκολα και αντλίες. Το πάθος για καλό κρασί συνεχίστηκε για αρκετά χρόνια και σημαδεύτηκε πάντα με επιτυχία.

newslider03
Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Περνώντας από γενιά σε γενιά τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης κατέχει σήμερα ο Εμμανουήλ Ορφανός ο οποίος  δραστηριοποιείται στο χώρο της οινοποίησης και εμφιάλωσης κρασιού εναρμονίζοντας περίτεχνα τις οινολογικές γνώσεις, την τέχνη και την παράδοση των πρωτεργατών του με την σύγχρονη τεχνογνωσία έχοντας ως απώτερο σκοπό την συνεχή βελτίωση και παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών.

Το Κτήμα Ορφανού αποτελεί πλέον μια σύγχρονη μονάδα με ανάλογο μηχανολογικό εξοπλισμό  (οριζόντια πιεστήρια, ανοξείδωτες ψυχωμένες δεξαμενές για τον έλεγχο των ζυμώσεων και την συγκράτηση πλούσιων αρωμάτων των κρασιών κτλ) μέσα σε ένα περιβάλλον που σέβεται την παράδοση. Ο σύγχρονος εξοπλισμός, οι σφαιρικά ενημερωμένοι οινοποιοί και οινολόγοι του κτήματος δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να περιηγηθεί στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο του κτήματος και να μυηθεί στο μαγευτικό χώρο του κρασιού με εξειδικευμένες ξεναγήσεις στο οινοποιείο.

Σπορά, καλλιέργεια , τρύγος, πάτημα, εμφιάλωση, παλαίωση. Μια μαγική διαδικασία παραγωγής γεμάτη συναίσθημα, ευθύνη και μεράκι που σε καλεί να την ανακαλύψεις.