ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

species1
ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ

Η Μαλαγουζιά δίνει έξοχα ξηρά λευκά κρασιά, καθώς επίσης και μερικά εκπληκτικά γλυκά με μέτρια απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα και πολύ έντονη, εξαιρετικά εκφραστική μύτη, με νύξεις ροδάκινου, πράσινης πιπεριάς, βασιλικού και λουλουδιών. Στο στόμα, το κρασί είναι στρογγυλό, γεμάτο, αλλά πάντα φρέσκο, με μετρίως υψηλά επίπεδα αλκοόλης. Τα γλυκά κρασιά παράγονται από σταφύλια όψιμου τρύγου, γεγονός που τα καθιστά ακόμα πιο πυκνά και αρωματικά. Γενικά, η ωρίμαση σε βαρέλι κολακεύει τη μαλαγουζιά, αν και τα κρασιά δεξαμενής είναι εξίσου εντυπωσιακά. Προέλευση της εν λόγω ποικιλίας θεωρείται η δυτική πλευρά της κεντρικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία), όπου ήταν γνωστή κυρίως για την παραγωγή γλυκών κρασιών. Σύγχρονες καλλιέργειες εμφανίστηκαν ξανά στον αμπελώνα στη Χαλκιδική, ενώ υπάρχουν πολυάριθμοι παραγωγοί που καλλιεργούν πια μαλαγουζιά, που  απαντάται έτσι, σε πολλές αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας.

Η μαλαγουζιά είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη ποικιλία αμπέλου, με μεγάλη αναγνώριση. Τα κρασιά από αυτήν είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα αρωματικών λευκών κρασιών, γεμάτα ζωντάνια και πολυπλοκότητα. Τα ξηρά συνοδεύουν ιδανικά λαχανικά και γενικότερα σαλάτες, ακόμα και αγκινάρες, που είναι γνωστές για τη δυσκολία τους στο συνδυασμό με κρασί. Τα γλυκά είναι θαυμαστοί συνοδοί επιδόρπιων με φρούτα. Παραδόξως, η ξηρή μαλαγουζιά μπορεί να εξελιχθεί στη φιάλη για τέσσερα ή περισσότερα χρόνια, ενώ τα γλυκά κρασιά χρειάζονται τέσσερα έως επτά χρόνια για να ξεδιπλώσουν το δυναμικό τους, αν και διατηρούνται καλά και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα.

species2
SAUVIGNON BLANC

Το Sauvignon Blanc είναι μία από τις κύριες λευκές ποικιλίες σε διεθνές επίπεδο. Αν και κατάγεται από την Γαλλία, και κυρίως από τις περιοχές που βρέχονται από τον ποταμό Λίγηρα, το βρίσκουμε στην κυριολεξία σε όλο τον κόσμο.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Sauvignon Blanc είναι η ξηρότητα, η υψηλή οξύτητά του, καθώς και τα αρώματά του, που ως επί το πλείστον είναι έντονα, και παραπέμπουν σε πράσινα ή κίτρινα φρούτα (δηλαδή εσπεριδοειδή και αγουρωπά ή ξινά φρούτα εποχής). Ωστόσο, ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείται, και την οινοποιητική φιλοσοφία του παραγωγού, ο χαρακτήρας ενός Sauvignon Blanc αλλάζει, επηρεαζόμενος από εξωγενείς παράγοντες.

Έτσι, επειδή αγαπάει τα ψυχρά κλίματα και τα φτωχά εδάφη, ένα Sauvignon Blanc προερχόμενο από μία κρύα, ορεινή περιοχή, θα έχει κατά πάσα πιθανότητα ”κοφτερή” οξύτητα, έντονα ξινά αρώματα και χαμηλό σχετικά αλκοολικό τίτλο. Αντίθετα, επειδή ως ποικιλία είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στη ζέστη, ένα Sauvignon Blanc που προέρχεται από μία πιο θερμή περιοχή θα έχει χαμηλότερη οξύτητα, υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, και πιο μεστά φρουτώδη, και καμιά φορά και φυτικά, αρώματα.

species4
MALVASIA AROMATICA

Σταφύλι με καταγωγή από την αρχαία Ελλάδα.

«Μαλβαζίας οίνος» ονομαζόταν το φημισμένο γλυκό κρασί που οι Ενετοί παρασκεύαζαν στη βενετοκρατούμενη Κρήτη και το εμπορευόταν.

Σήμερα το όνομα Malvasia χρησιμοποιείται για πολλά σταφύλια στην Ιταλία και την Ιβηρική. Τα περισσότερα είναι λευκά, ορισμένα ελαφρώς ερυθρωπά.

species3
SYRAH

Το Syrah κατάγεται από την κοιλάδα του Ροδανού, όπου συμμετέχει στη σύνθεση των φημισμένων Crozes-Hermitage, Côte Rôtie, St-Joseph. Θαυμάσιων ερυθρών κρασιών με εξαιρετική αντοχή στον χρόνο. Καλλιεργείται επίσης σ΄ ολόκληρη τη μεσογειακή ακτή της Γαλλίας. Είναι μία ποικιλία που ζητά ζεστό κλίμα και μεγάλη ηλιοφάνεια και έτσι σύντομα άρχισε να καλλιεργείται σε αρκετές περιοχές της Ιταλίας, της Ισπανίας αλλά και της Ελλάδας. Και βεβαίως σε θερμές περιοχές του Νέου αμπελοοινικού κόσμου, στην Καλιφόρνια, τη Νότιο Αφρική, τη Χιλή και την Αργεντινή.

Τα κρασιά του Syrah χαρακτηρίζονται από εντυπωσιακά βαθύ, πορφυρό χρώμα. Ο αρωματικός τους χαρακτήρας συχνά αναφέρεται ως πιπεράτος μιας και τα αρώματα πιπεριού και μπαχαρικών κυριαρχούν στη μύτη, μαζί με αυτά των ώριμων κόκκινων φρούτων και τα αρώματα ξύλου από την παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Στο στόμα υπάρχουν έντονες, στυφές τανίνες, μέτρια οξύτητα, υψηλή αλκοόλη και πλούσιο, πυκνό σώμα.

Το Syrah, όπως το Cabernet Sauvignon, είναι μια ποικιλία με έντονες τανίνες, που απαιτούν μακρόχρονη παλαίωση στη φιάλη για να μαλακώσουν.

species5
ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ

Ποικιλία με μεγάλη παραλλακτικότητα γενικώς παραγωγική, ευαισθησία στην ξηρασία η Αχαϊκή, ανθεκτική η Κεφαλονίτικη, ευαίσθητη στον περονόσπορο, μετρίως ανθεκτική στο ωίδιο.

Στους οίνους ΠΟΠ (ΟΠΕ) Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς & Μαυροδάφνη Πατρών ωρίμανση 2 τουλάχιστον χρόνια σε δρύινο βαρέλι. Συνήθως, επιδέχεται παλαίωση μέχρι 8 χρόνια. O τρύγος γίνεται  αρχές με μέσα Σεπτέμβρη η Αχαϊκή, τέλη Σεπτέμβρη η Κεφαλονίτικη.

Δίνει γλυκά κρασιά, συνήθως ωριμασμένα με ειδικό τρόπο σε βαρέλι, που έχουν αρώματα που θυμίζουν μαύρα αποξηραμένα φρούτα, σταφίδα, βανίλια, καραμέλα, μπαχαρικά κάθε είδους, σοκολάτα, καφέ κ.ά. Έχουν μεστή και πλούσια γεύση με μέτρια οξύτητα και καλή, μακρά επίγευση. Από την παλαίωση εμπλουτίζονται με πολυπλοκότητα. Δίνει επίσης ξηρά κρασιά (Κεφαλονιά) με βαθύ κόκκινο χρώμα που μπορεί να είναι αρκετά αξιόλογα (τανικά και στυφά με γεμάτο σώμα και ελαφρώς πικρό τελείωμα) αλλά και σπάνια.

species6
MERLOT

Πρόκειται για γαλλική ποικιλία της περιοχής του Bordeaux. Καλλιεργείται και στην Ιταλία, Ελβετία, ΗΠΑ, Χιλή κ.α. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αττική, Βοιωτία, Δράμα και στην Πελοπόννησο.

Είναι φυτό μέτρια ζωηρό, με μέση παραγωγικότητα (ένα ή δύο σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό), καλλιεργείται σε εδάφη που διατηρούν την υγρασία ή υπάρχει η δυνατότητα άρδευσης, αφού δεν αντέχει στην ξηρασία. Ποικιλία σχετικά ανθεκτική στο ωίδιο, αλλά ευαίσθητη στον περονόσπορο και στο βοτρύτη. Η ράγα είναι μικρή έως μεσαία, με σχήμα ωοειδές και χρώμα κυανομελανό. Σάρκα μαλακή με γεύση γλυκιά, χυμός άχρωμος. Είναι πρώϊμη ποικιλία, ωριμάζει ανάλογα με το οικολογικό περιβάλλον που καλλιεργείται. Η ωρίμανση γίνεται από το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου.

Μία ερυθρή ποικιλία με βαθύ κόκκινο χρώμα, που δίνει κρασιά με βελούδινη γεύση, πλούσιο σώμα, με υψηλό αλκοολικό βαθμό.