ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ

Η Μαλαγουζιά δίνει έξοχα ξηρά λευκά κρασιά, καθώς επίσης και μερικά εκπληκτικά γλυκά με μέτρια απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα και πολύ έντονη, εξαιρετικά εκφραστική μύτη, με νύξεις ροδάκινου, πράσινης πιπεριάς, βασιλικού και λουλουδιών. Στο στόμα, το κρασί είναι στρογγυλό, γεμάτο, αλλά πάντα φρέσκο, με μετρίως υψηλά επίπεδα αλκοόλης. Τα γλυκά κρασιά παράγονται από σταφύλια όψιμου τρύγου, γεγονός που τα καθιστά ακόμα πιο πυκνά και αρωματικά.

Η μαλαγουζιά είναι μια εξαιρετικά επιτυχημένη ποικιλία αμπέλου, με μεγάλη αναγνώριση. Τα κρασιά από αυτήν είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα αρωματικών λευκών κρασιών, γεμάτα ζωντάνια και πολυπλοκότητα. Τα ξηρά συνοδεύουν ιδανικά λαχανικά και γενικότερα σαλάτες, ακόμα και αγκινάρες, που είναι γνωστές για τη δυσκολία τους στο συνδυασμό με κρασί. Τα γλυκά είναι θαυμαστοί συνοδοί επιδόρπιων με φρούτα. Παραδόξως, η ξηρή μαλαγουζιά μπορεί να εξελιχθεί στη φιάλη για τέσσερα ή περισσότερα χρόνια, ενώ τα γλυκά κρασιά χρειάζονται τέσσερα έως επτά χρόνια για να ξεδιπλώσουν το δυναμικό τους, αν και διατηρούνται καλά και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα.

ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΣΠΡΟ

Ποιοτικό και ανατρεπτικό, το μικρόρωγο Μοσχάτο Άσπρο είναι ο απόλυτος κυρίαρχος, ο αυτοκράτορας της ποιότητας της μεγάλης αυτής οικογένειας.

Τα ξηρά κρασιά που παράγονται από αυτήν την “ευγενή” ποικιλία, έχουν τεράστια δυναμική και παρουσιάζονται ως εξαιρετικά φρουτώδη και ισορροπούν υπέροχα μεταξύ ξηρού και γλυκού, τυπική έκφραση του χαρακτήρα του μοσχάτου.

Το Μοσχάτο δίνει κρασιά με όψη ιδιαίτερα ελκυστική, λαμπερό ανοιχτό χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Έντονα αρωματικό και “γεμάτο”, θυμίζει την οσμή ώριμων λευκόσαρκων φρούτων όπως ροδάκινο, βερίκοκο και πεπόνι.

Το μικρόρωγο Μοσχάτο Άσπρο είναι σίγουρα μία από τις πλέον σημαντικές ποικιλίες του Ελλαδικού χώρου, μετουσιώνεται σε σπουδαίο κρασί με εξαγωγικό χαρακτήρα.

ΑΣΥΡΤΙΚΟ

Το Ασύρτικοείναι μια σπάνια λευκή ποικιλία παγκόσμιας κλάσης και μια από τις σπουδαιότερες ποικιλίες που απαντώνται στη λεκάνη της Μεσογείου. Είναι μια από αυτές τις σπάνιες λευκές ποικιλίες αμπέλου που μπορούν να καλλιεργηθούν σε συνθήκες ζεστού και ξηρού κλίματος, διατηρώντας υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (εν δυνάμει αλκοόλη), σε άριστη ισορροπία με τη ζωηρή οξύτητά του.

Ομολογουμένως το Ασύρτικο είναι μια από τις ευγενέστερες ποικιλίες λευκών σταφυλιών του Ελληνικού αμπελώνα και για πολλούς η κορυφαία και όχι άδικα.

Το Ασύρτικο το συναντάμε σε χαρμάνια με άλλες ποικιλίες, όπου ο ρόλος του είναι να προσθέσει δομή, να συνεισφέρει στην αρωματική σύνθεση και να ενισχύσει τα επίπεδα οξύτητας του χαρμανιού. Στα πιο διαδεδομένα και εμπορικότερα χαρμάνια είναι η συνύπαρξη του με το Sauvignon Blanc και τη Μαλαγουζιά.

Χαρακτηριστικά αρώματα του Ασύρτικου είναι το πράσινο μήλο, τα άνθη εσπεριδοειδών και το ροδάκινο.

MALVASIA AROMATICA

Σταφύλι με καταγωγή από την αρχαία Ελλάδα.

«Μαλβαζίας οίνος» ονομαζόταν το φημισμένο γλυκό κρασί που οι Ενετοί παρασκεύαζαν στη βενετοκρατούμενη Κρήτη και το εμπορευόταν.

Σήμερα το όνομα Malvasia χρησιμοποιείται για πολλά σταφύλια στην Ιταλία και την Ιβηρική.

Τα περισσότερα είναι λευκά, ορισμένα ελαφρώς ερυθρωπά.

SYRAH

Το Syrah κατάγεται από την κοιλάδα του Ροδανού, όπου συμμετέχει στη σύνθεση των φημισμένων Crozes-Hermitage, Côte Rôtie, St-Joseph. Θαυμάσιων ερυθρών κρασιών με εξαιρετική αντοχή στον χρόνο. Καλλιεργείται επίσης σ΄ ολόκληρη τη μεσογειακή ακτή της Γαλλίας. Είναι μία ποικιλία που ζητά ζεστό κλίμα και μεγάλη ηλιοφάνεια και έτσι σύντομα άρχισε να καλλιεργείται σε αρκετές περιοχές της Ιταλίας, της Ισπανίας αλλά και της Ελλάδας. Και βεβαίως σε θερμές περιοχές του Νέου αμπελοοινικού κόσμου, στην Καλιφόρνια, τη Νότιο Αφρική, τη Χιλή και την Αργεντινή.

Τα κρασιά του Syrah χαρακτηρίζονται από εντυπωσιακά βαθύ, πορφυρό χρώμα. Ο αρωματικός τους χαρακτήρας συχνά αναφέρεται ως πιπεράτος μιας και τα αρώματα πιπεριού και μπαχαρικών κυριαρχούν στη μύτη, μαζί με αυτά των ώριμων κόκκινων φρούτων και τα αρώματα ξύλου από την παλαίωση σε δρύινα βαρέλια. Στο στόμα υπάρχουν έντονες, στυφές τανίνες, μέτρια οξύτητα, υψηλή αλκοόλη και πλούσιο, πυκνό σώμα.

Το Syrah, όπως το Cabernet Sauvignon, είναι μια ποικιλία με έντονες τανίνες, που απαιτούν μακρόχρονη παλαίωση στη φιάλη για να μαλακώσουν.

ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ

Ποικιλία με μεγάλη παραλλακτικότητα γενικώς παραγωγική, ευαισθησία στην ξηρασία η Αχαϊκή, ανθεκτική η Κεφαλονίτικη, ευαίσθητη στον περονόσπορο, μετρίως ανθεκτική στο ωίδιο.

Στους οίνους ΠΟΠ (ΟΠΕ) Μαυροδάφνη Κεφαλονιάς & Μαυροδάφνη Πατρών ωρίμανση 2 τουλάχιστον χρόνια σε δρύινο βαρέλι. Συνήθως, επιδέχεται παλαίωση μέχρι 8 χρόνια. O τρύγος γίνεται  αρχές με μέσα Σεπτέμβρη η Αχαϊκή, τέλη Σεπτέμβρη η Κεφαλονίτικη.

Δίνει γλυκά κρασιά, συνήθως ωριμασμένα με ειδικό τρόπο σε βαρέλι, που έχουν αρώματα που θυμίζουν μαύρα αποξηραμένα φρούτα, σταφίδα, βανίλια, καραμέλα, μπαχαρικά κάθε είδους, σοκολάτα, καφέ κ.ά. Έχουν μεστή και πλούσια γεύση με μέτρια οξύτητα και καλή, μακρά επίγευση. Από την παλαίωση εμπλουτίζονται με πολυπλοκότητα. Δίνει επίσης ξηρά κρασιά (Κεφαλονιά) με βαθύ κόκκινο χρώμα που μπορεί να είναι αρκετά αξιόλογα (τανικά και στυφά με γεμάτο σώμα και ελαφρώς πικρό τελείωμα) αλλά και σπάνια.

MERLOT

Πρόκειται για γαλλική ποικιλία της περιοχής του Bordeaux. Καλλιεργείται και στην Ιταλία, Ελβετία, ΗΠΑ, Χιλή κ.α. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αττική, Βοιωτία, Δράμα και στην Πελοπόννησο.

Είναι φυτό μέτρια ζωηρό, με μέση παραγωγικότητα (ένα ή δύο σταφύλια ανά καρποφόρο βλαστό), καλλιεργείται σε εδάφη που διατηρούν την υγρασία ή υπάρχει η δυνατότητα άρδευσης, αφού δεν αντέχει στην ξηρασία. Ποικιλία σχετικά ανθεκτική στο ωίδιο, αλλά ευαίσθητη στον περονόσπορο και στο βοτρύτη. Η ράγα είναι μικρή έως μεσαία, με σχήμα ωοειδές και χρώμα κυανομελανό. Σάρκα μαλακή με γεύση γλυκιά, χυμός άχρωμος. Είναι πρώϊμη ποικιλία, ωριμάζει ανάλογα με το οικολογικό περιβάλλον που καλλιεργείται. Η ωρίμανση γίνεται από το τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου.

Μία ερυθρή ποικιλία με βαθύ κόκκινο χρώμα, που δίνει κρασιά με βελούδινη γεύση, πλούσιο σώμα, με υψηλό αλκοολικό βαθμό.

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω